Fizicianul care vrea să rescrie teoria Big Bang

de: Nicoleta Apostol
03 12. 2017

Fizica este un domeniu, care, după părerea multora, nu va putea fi deslușit în totalitate. Acum, un cercetător dă peste cap ideea de Big Bang.

Un fizician de la Universitatea din Campinas, Brazilia, nu este cel mai mare fan al ideii că timpul a început cu așa-numitul Big Bang. Juliano Cesar Neves își imaginează un colaps urmat de o expansiune, care ar putea chiar să transporte urmele unei cronologii anterioare. Ideea însăși nu este nouă, dar Neves a folosit un truc matematic vechi de 50 de ani, care descrie găurile negre, pentru a arăta că universul nostru nu ar trebui să aibă un astfel de început.

La prima vedere, Universul nu pare să aibă prea multe în comun cu găurile negre. Una este expansiunea spațiu și alta este masa care are o forță gravitațională atât de mare, că nici lumina nu scapă. Însă, în ambele cazuri, există un concept cunoscut drept singularitate, adică un volum de energie atât de infinit de dens, încât nici nu putem să explicăm ce se întâmplă cu el. Există două feluri de singularitate în Univers: una este propusă pentru singularitatea cosmologică sau Big Bang, cealaltă explică orizontul evenimentul unei găuri negre.

Câțiva savanți propun că Universul este format dintr-o gaură neagră într-o bulă de spațiu-timp. Problema este că, dacă reluăm extinderea Universului, ajungem într-un punct în care toată masa și energia au fost concentrate într-un punct infinit de dens. Singularitățile ar putea bate fizica, dar nu sunt excluse. Pe de altă parte, unii fizicienii cred că, din punct de vedere teoretic, nu toate modelele unei găuri negre au nevoie de o singularitate pentru a exista.

În 1968, un fizician pe nume James Bardeen a venit cu o soluție la problema singularității. El a inventat o cale de-a descrie matematic găurile negre, fără nevoia de singularitate, numindu-le „găuri negre regulate”. El a spus că masa unei găuri negre nu trebuie să fie constantă, dar ar putea fi descrisă folosind o funcție care depinde de cât de departe a fost de centrul ei. Neves sugerează că trebuie dusă mai departe lucrarea lui Bardeen. Astfel, Universul în expansiune vine după o contracție mare. Dacă este așa, găsirea dovezilor ar putea ajuta la validarea ipotezei. Până atunci, rămâne o teorie care se susține mai puțin decât cea de Big Bang.